VEB.net maakt gebruik van cookies om het gebruiksgemak van de website te verbeteren. 

Stichting KPN beslist binnen twee weken over lot preferente aandelen

De beschermingsstichting KPN die een beschermingswal opwierp tegen belager América Móvil (AMX) neemt voor half november een besluit over de vraag of de preferente aandelen worden gehandhaafd.

Dat schrijft stichtingsvoorzitter Jacques Schraven (ex-VNO NCW en directeur Shell Nederland) in een .



‘Het bestuur is voornemens in de eerste helft van november tot besluitvorming te komen', aldus Schraven en zijn vier collegabestuurders.

Welke overwegingen zij daarbij een rol zullen laten spelen, meldt het kwintet niet.

Heroverwegen
De VEB vroeg de stichting medio oktober de opgetrokken beschermingswal te heroverwegen.

AMX, het bedrijf van de Mexicaanse miljardair Carlos Slim, liet destijds weten haar poging om een meerderheid in het telecombedrijf te krijgen te staken.

De Mexicanen leken 2,40 euro per aandeel KPN te willen betalen, maar liepen naar eigen zeggen vast op de stichting. Die tussenkomst verhinderde dat AMX met een bod de meerderheid van de aandelen kon bemachtigen.

Met één telefoontje naar KPN-topman Eelco Blok kan Schraven eisen de preferente aandelen in te trekken. KPN is dan verplicht een aandeelhoudersvergadering te houden om over die intrekking te stemmen. De stichting mag daarover niet meestemmen.

Speelveld
Met die actie veranderde het speelveld ingrijpend. Van een "directe bedreiging van de continuïteit", waarmee Schraven het uitoefenen van zijn optie om preferente aandelen te krijgen eind augustus rechtvaardigde, was op dat moment niet langer sprake.

Door de tussenkomst van de beschermingsstichting kreeg deze 50 procent van het stemrecht in KPN en zag AMX haar oorspronkelijke belang van 30 procent (29,77 procent) verwateren tot 15 procent. De stichting was in een klap de machtigste partij geworden.

In haar reactie schrijft de stichting met haar interventie ‘(mede) het speelveld te hebben gecreëerd voor een geordend verloop van de onderhandelingen tussen KPN en AMX'.

Dat de onderhandelingen tussen KPN-topman Eelco Blok en zijn AMX-collega spaak liepen, ligt volgens de stichting niet aan haar optreden. ‘Dat KPN en AMX in die onderhandelingen niet tot een eensluidende visie zijn gekomen, doet aan nut en noodzaak van interventie van de stichting niet af', aldus Schraven.

Vinkentouw

Schraven laat bovendien weten ‘vooralsnog de ontwikkelingen na het niet doorgaan van het openbaar bod van AMX aan te willen zien'.

Met ‘vooralsnog' doelt hij op de komende twee weken. Voor halverwege november wil de stichting de knoop doorhakken.

Eerder deze week meldde De Financiele Telegraaf dat het Franse telecombedrijf Orange mogelijk op het vinkentouw zit en wel eens interesse zou kunnen gaan tonen in KPN.

Dat de stichting deze speculatie laat meewegen in haar besluitvorming lijkt niet heel waarschijnlijk.

LEES MEER:

22 oktober 2013

18 oktober 2013

17 oktober 2013

16 oktober 2013

3 oktober 2013

27 september 2013

25 september 2013

12 september 2013




Gerelateerde artikelen